Milieu

Olie- en gasplatforms verdwijnen onder water! De risico's zijn enorm!

Verouderende Offshore Infrastructuur: Een Dure Bom Onder De Zee?



De wereld staat voor een gigantische uitdaging: de ontmanteling van verouderende offshore olie- en gasplatforms. Overal ter wereld bereiken deze installaties het einde van hun levensduur, met enorme kosten en potentiële milieugevolgen. In de Noordzee alleen al moeten ongeveer 940 boorputten worden ontmanteld. In Zuidoost-Azië zullen 200 nieuwe offshore putten in productie gaan tegen 2030, terwijl in het Midden-Oosten zo'n 700 faciliteiten wachten op ontmanteling. Maar ervaring met ontmanteling blijft beperkt, terwijl het een gevaarlijke, complexe en dure procedure is. Het proces omvat het verwijderen van structuren en apparatuur en het afdichten van putten. Er is geen universele aanpak, vanwege verschillen in ontwerp, diepte, zeecondities en het aanwezige leven in zee. Een controversiële optie is de "rig-to-reef" methode, waarbij structuren gedeeltelijk of volledig op de oceaanbodem achterblijven als kunstmatige riffen. Hoewel dit voor oliebedrijven de kosten kan halveren, betwijfelen experts of de voordelen opwegen tegen de risico's voor het milieu. Een studie uit 2023 concludeerde dat er onvoldoende bewijs is om te bepalen of achtergelaten installaties meer schade dan voordeel opleveren.



Wereldwijd worden de kosten voor de ontmanteling van offshore structuren geschat op ongeveer 300 miljard dollar, waarbij Brazilië de grootste aansprakelijkheid draagt, gevolgd door de VS, het VK en Noorwegen. Het is cruciaal om goede ontmantelingsstrategieën te ontwikkelen, ook voor het groeiende aantal offshore hernieuwbare energieprojecten.



Opvallend is het gebrek aan een wereldwijd juridisch bindend akkoord voor de ontmanteling van offshore platforms. Het dichtst in de buurt komt het OSPAR-verdrag, waarbij 15 overheden en de EU samenwerken. Maar zelfs binnen dit kader is de voortgang teleurstellend. In de Noordzee zijn meer dan 500 inactieve oliebronnen, die wettelijk ontmanteld zouden moeten zijn, al over hun oorspronkelijke deadlines. In de Golf van Mexico waren in juni 2023 al meer dan 2700 putten en 500 platforms te laat voor ontmanteling. De race om de offshore infrastructuur van de wereld veilig en tijdig te ontmantelen is nog maar net begonnen

Financial Times