Nederland ondersteunt laadstations voor elektrische bedrijfsvoertuigen
Bedrijven in Nederland kunnen vanaf nu subsidie aanvragen voor de aanleg van laadstations voor elektrische bedrijfsvoertuigen. In totaal is er via twee subsidieregelingen 57 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Binnen het programma “Subsidieschema Privé Laadinfrastructuur bij Bedrijven (SPRILA)” is een budget van 42 miljoen euro vrijgemaakt. Hiermee worden voornamelijk privé-laadpunten bij bedrijven in industrieterreinen en distributiecentra ondersteund. Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen tot 40 procent van de totale kosten voor de laadinfrastructuur (aankoop en installatie) vergoed krijgen, terwijl grotere bedrijven maximaal 20 procent subsidie kunnen ontvangen.
Via “SPRILA” is het ook mogelijk om subsidies te krijgen voor de bouw van stationaire energieopslagsystemen in combinatie met de laadinfrastructuur. Deze batterijen kunnen de netaansluiting ontlasten en zorgen voor een beter gebruik van hernieuwbare energie. Ook adviesdiensten voor het opzetten van de laadinfrastructuur worden gesubsidieerd.
Vanaf 1 oktober kunnen bovendien aanvragen worden ingediend voor een tweede subsidieregeling, genaamd “Subsidieschema voor Publieke Laadinfrastructuur voor Zwaar Transport (SPULA)”, dat een budget van 15 miljoen euro heeft. Dit programma richt zich op de publieke laadinfrastructuur voor zware bedrijfsvoertuigen.
Met het “SPULA”-programma worden vooral laadexploitanten aangesproken om een landelijk netwerk van laadstations voor zware elektrische voertuigen op te zetten. Het doel is om nieuwe locaties te bouwen of bestaande laadparken uit te breiden, zodat ook het laden van zware (en vaak grotere) bedrijfsvoertuigen mogelijk wordt. Dit moet bijdragen aan het voorzien in de laadbehoeften van de transport- en logistieksector.
Laadstations met een vermogen tussen 200 en 250 kW kunnen via “SPULA” tot 19.000 euro subsidie ontvangen. Voor laadpunten met meer dan 350 kW is dit bedrag maximaal 43.000 euro. Wordt de installatie uitgebreid met een stationaire batterij, dan wordt er tot 80 euro per kilowattuur aan opslagcapaciteit gesubsidieerd.
Aanvragen voor beide programma’s kunnen tot 31 december 2024 worden ingediend. Details over de subsidies en voorbeeldberekeningen zijn beschikbaar bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).