Nederland: Europa’s Digitale Macht

Nederland is uitgegroeid tot een wereldwijde krachtpatser op het gebied van breedband, AI en cybersecurity. Paul Budde brengt verslag uit over de nieuwste ontwikkelingen in zijn geboorteland.

Vanuit Noorwegen reisde ik naar mijn geboorteland, Nederland (18 miljoen inwoners in een land dat half zo groot is als Tasmanië). Ik volg de Nederlandse markt al tientallen jaren en heb een door de overheid geleide handelsmissie georganiseerd tussen onze twee landen, gericht op breedband en slimme steden.

Het was interessant om mij weer op de hoogte te stellen van de huidige ontwikkelingen hier. Natuurlijk moest ik een aantal keuzes maken, maar er zijn verbanden met verdere literatuur voor meer verdieping.

Het was goed om te zien dat Nederland nog steeds een digitale en technologische leider in Europa is, vaak het meest verbonden land van het continent genoemd. De geavanceerde digitale infrastructuur, ondersteunend overheidsbeleid en innovatieve ecosystemen maken het tot een toplocatie voor IT- en technologiebedrijven.

Belangrijke IT-hubs met slimme steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven zijn voorbeelden van stedelijke innovaties. Bij verschillende gelegenheden heeft de stad Amsterdam ook updates gegeven over haar ontwikkelingen op het gebied van slimme steden tijdens conferenties die ik en anderen in Australië hebben georganiseerd.

De Nederlandse ICT-sector, bestaande uit meer dan 82.000 bedrijven, floreert in een groeivriendelijk ecosysteem, ondersteund door een sterke digitale infrastructuur en een technisch vaardige beroepsbevolking. Ondanks uitdagingen zoals personeelstekorten en economische onzekerheden, vertoont de industrie sterke groei, gedreven door de vraag naar software voor thuiswerken, cybersecurity-oplossingen en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI).

Sectorsamenwerking is de sleutel tot innovatie in Nederland, waarbij technologie wordt geïntegreerd met agritech, gaming, medtech en duurzame energie. Het land trekt zowel gevestigde IT-giganten als innovatieve startups aan, met bedrijven zoals IBM, Microsoft, Google en Oracle die hun Europese activiteiten in Nederland hebben gevestigd. Het aanpakken van uitdagingen zoals de hoge lonen voor IT-specialisten is cruciaal om de groei te handhaven.

Een belangrijk probleem voor de Nederlandse ICT-markt is dat de beschikbaarheid van netaansluitingen een uitdaging is geworden naarmate de datacentersector zich uitbreidt en de elektrificatie versnelt. Vanaf januari 2024 zijn nieuwe hyperscale datacenters in de meeste locaties beperkt vanwege netbeperkingen.

Breedband internet In het vierde kwartaal van 2023 werden 430.000 nieuwe glasvezelaansluitingen gelegd, wat het totaal op 7,13 miljoen brengt. Het aantal huishoudens met een glasvezelinternetabonnement steeg naar 2,8 miljoen, een toename van 110.000 vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Omgekeerd daalde het aantal breedbandabonnementen via koperen lijnen met 52.000 tot 1,86 miljoen, en breedbandabonnementen via kabel daalden met 30.000 tot 3,32 miljoen.

KPN en VodafoneZiggo blijven dominant op de breedbandmarkt, met VodafoneZiggo die een marktaandeel van 40-45% heeft en KPN 35-40%. Odido heeft 10-15% van de markt in handen en Delta Fiber houdt 5-10%. Andere providers hebben gezamenlijk 0-5% van de markt.

Mobiel Het aantal mobiele aansluitingen bleef stabiel op 22,2 miljoen in Q4 2023. Het gebruik van sms’jes daalde met 2,89% tot 566 miljoen berichten, terwijl het aantal belminuten op mobiele netwerken met 700 miljoen toenam tot 9,7 miljard.

Het mobiele datagebruik zag een daling, met apparaten die nummers met 06- of 097-prefixen gebruikten, en verbruikten 540 miljoen gigabytes aan data, een daling van 18 miljoen gigabytes.

Odido leidde de mobiele markt met een marktaandeel van 30-35%, gevolgd door KPN met 25-30% en VodafoneZiggo met 20-25%. Mobiele virtuele netwerkoperatoren (MVNO’s) hadden gezamenlijk 10-15% van de markt.

Machine-to-machine (M2M) toepassingen bleven groeien, met 700.000 nieuwe verbindingen in Q4 2023, wat het totaal op 18 miljoen brengt. Dit omvat toepassingen zoals verbonden auto’s en apparaten zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme meters die via internet communiceren met beheersystemen.

Vooruitgang in AI De Nederlandse overheid erkent het potentieel van AI en heeft een uitgebreide AI-strategie geïmplementeerd. Het Strategisch Actieplan voor AI uit 2019 richt zich op het bevorderen van AI-kennis, het waarborgen van publieke belangen en het promoten van ethische richtlijnen. De NL AI Coalitie, een samenwerking tussen overheid, industrie en academische wereld, versnelt de AI-ontwikkelingen. Bedrijven zoals ABB, Brain Corp en Wonderkind gebruiken Nederland als testterrein voor baanbrekende AI-oplossingen.