Nederland Levert Twee Amoertijgers aan Kazachstan voor Herstel van Wilde Dierenpopulatie
De dieren ondergaan momenteel een acclimatisatieproces in een kleine omheining nabij het beschermde gebied van het reservaat. Na enkele weken van aanpassing is het plan om ze vrij te laten in ruimere verblijven en mogelijk later in het wild, zo meldde het Kazachse Ministerie van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen.
“Het is een historisch moment, aangezien Kazachstan de eerste tijgers heeft ontvangen voor het fokken in gevangenschap. Volgens de overeenkomst met Rusland wordt verwacht dat in 2025 nog drie of vier tijgers uit het wild zullen worden geleverd. Voor Kazachstan is dit niet alleen een ecologisch belangrijk project, maar ook een symbool van gezamenlijke inspanningen om het natuurlijke erfgoed te herstellen,” aldus Yerlan Nyssanbayev, de Kazachse minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen.
De regering van Kazachstan en het Wereld Natuur Fonds (WWF) ondertekenden in 2017 een memorandum om een project te implementeren dat gericht is op het herstellen van de wilde populatie van de Toeranjaanse tijger, ook bekend als de Kaspische tijger, aan de zuidelijke oever van het Balkhasjmeer in het deltagebied van de Ili-rivier. Het programma is bedoeld om Kazachstan te helpen een gezonde tijgerpopulatie te herstellen. Het wordt verwacht dat de nakomelingen van de vrijgelaten Amoertijgers de eerste wilde tijgers in het land zullen worden in de afgelopen 70 jaar. Dit markeert een belangrijke fase in de biodiversiteitsbehoud en de terugkeer van uitgestorven diersoorten naar Centraal-Azië.
“Na bijna twee decennia voor WWF te hebben gewerkt, is dit project een van de meest buitengewone waar ik ooit aan heb gewerkt. Wie had vijftien jaar geleden kunnen denken dat zoiets mogelijk zou zijn, toen we de tijger bijna in het wild hadden verloren? Dit project is niet alleen indrukwekkend werk met tijgers. We redden niet alleen een bedreigde soort, maar samen met onze partners herstellen we een heel ecosysteem, wat enorme ecologische en sociale voordelen oplevert voor de mensen die in deze gebieden wonen. Het feit dat we na zoveel jaren werk dit punt hebben bereikt, geeft hoop voor het herstel van de natuur en bedreigde diersoorten over de hele wereld,” zegt Gert Polet, wildlife-expert bij WWF Nederland.
Historisch gezien leefde de Toeranjaanse tijger, die meer dan 70 jaar geleden uitstierf, in de Pre-Balkhasj-regio. De Toeranjaanse tijgers leefden in hoge dichtheden, wat de mogelijkheid suggereert om een duurzame populatie van bijna 100 individuen te creëren – aanzienlijk meer dan de meeste moderne tijgerpopulaties.
Amoer- en Toeranjaanse tijgers worden beschouwd als ecologische vormen van één ondersoort. Na hun aanpassing aan het territorium van Kazachstan zullen deze tijgers dus deel uitmaken van de Toeranjaanse populatie op basis van territorium.